Belvedere

Warszawa, ul. Agrykola 1

Restauracja Belvedere, powstała w 1991 roku, mieści się w wyjątkowym miejscu - historycznym, przepięknym łazienkowskim parku.
W tym roku została zamknięta na prawie pół roku, przechodząc w tym czasie niezwykłą metamorfozę. Twórcą tej spektakularnej przemiany jest scenograf Opery Narodowej Boris Kudlicka. Istotnie widać iście teatralne rozwiązania. Jednakże to co w tym miejscu zawsze zachwycało to piękne, stare, żyjące tam drzewa, w tym aż 120 letnia palma.



Autorem nowej karty jest Adam Komar. Jego sposób myślenia o kuchni jest nowatorski, niestandardowy. Inspiracji szuka nieustannie, czerpiąc je zarówno z codziennych emocji, otaczającego go świata, jak i własnych wspomnień. Brak ograniczeń dla wyobraźni jest jego mottem w kuchni. Śledzi najnowsze trendy, ale też sam je wyznacza. Kuchnia bazuje przede wszystkim na świeżych składnikach, pochodzących głównie od rodzimych poddostawców.

Siadamy w tylnej części restauracji z pięknym widokiem na park i zaczynamy prawdziwą ucztę.

PRZYSTAWKI

Marynowana foi gras, piernik, mirabelki
- konsystencja kremowa, bardzo delikatna. Dzięki kilku dodatkom możemy bawić się smakami. Na słodko z piernikiem, na kwaśno z mirabelką lub na chrupiąco z drobnymi kuleczkami amarantusa.


Pikantny krem jabłkowo porowy
- gęsta, kremowa zupa jest dość zaskakująca w smaku. Mogłaby być również deserem z racji na przeważającą w niej słodycz jabłka. Na pewno jest miłą odmianą dla tradycyjnych, ciężkich zimowych zup.



DANIA GŁÓWNE


Opiekany okoń, dynia, jarmuż, jarzębina- danie przepięknie prezentujące się na talerzu jest ferią smaków, zapachów i kolorów. Dynię znajdziemy tu w postaci bezy (nie mamy pojęcia jak szef kuchni to wyczarował) oraz w postaci słonecznej, kremowej pasty, gdzie dynia jest przygotowana metodą sous vide. Jarzębina natomiast pochodzi z łazienkowskiego parku i wraz z wyrazistym rokitnikiem dodaje rumieńców delikatnej rybie.


Comber z jelenia, róża, rokitnik, pumpernikiel oraz pyszne maleńkie kurki marynowane w sosie teriyaki- tutaj znowu element zaskoczenia. Róża, w rękach Pana Adama, stała się sosem o wręcz smolistej konsystencji (swój kolor zawdzięcza sepii). Zachowując, na szczęście, swój charakterystyczny zapach dumnie towarzyszy dwóm soczystym kawałkom jelenia. Możemy zapewnić, że mięso to było wybitne.


DESER

Gateau czekoladowe, sos Goldwasser z dodatkiem złota, lody z pigwy
rozkosznie zamknęły ten wytworny poczęstunek.


Wszystkie dania to majstersztyki kulinarne, wykonane z niezwykłą starannością i na pewno niezwykle pracochłonne. Gratulujemy całemu 22 osobowemu zespołowi nie tylko za wspaniałe smaki, ale także obrazy na talerzach. Odwiedziny Belvedere to niewątpliwie uczta dla większości naszych zmysłów, poczynając oczywiście od smaku i węchu, a kończąc na wzroku, czy nawet dotyku. Wyjątkowe miejsce, gdzie każda wizyta będzie niezapominania.


Link do www: Belvedere

6 komentarzy:

  1. Odpowiemy dyplomatycznie :) 2-daniowy zestaw lunchowy jest w cenie 69 zł. Jak na tę restaurację jest to dobra cena.

    OdpowiedzUsuń
  2. ceny co prawda nie należą do najniższych, ale myślę, że dania są tego warte

    OdpowiedzUsuń
  3. W takich sytuacjach chyba dobrze (i po prostu uczciwie) byłoby zaznaczać, że kolacja odbywa się na zaproszenie restauracji i jest zabiegiem margetingowym z udziałem grona blogerów i dziennikarzy kulinarnych (bo z duźym prawdopodobieństwem jest to przykład takiego właśnie procederu - co stwierdzam, na przykład, dostrzegając uderzające podobieństwa recenzowanej tutaj kolacji z posiłkiem, który zjadła i opisała inna blogerka; jasno pisząc, że została zaproszona przez restaurację). A to zawsze, siłą rzeczy wpływa na jakość kolacji i tym samym często determinuje jakość recenzji. Jednak nic nie insynuując po prostu pragnę stwierdzić, że z często 'normalni' i anonimowi klienci są traktowani inaczej niż specjalni goście (zwłaszcza tacy, którzy mogą się solidnie odwdzięczyć, na orzykład zapewniając reklamę, po prostu w najczystszej postaci dobrej opinii).

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, było to zaproszenie. Stąd nie podajemy cen przy posiłkach.

    OdpowiedzUsuń