Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax z jabłkiem julienne i kremem chrzanowym

Autor: Maciej Majewski, szef kuchni Le Victoria Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria



 Składniki na 4 osoby:

Marynowany łosoś:
  • 400 g świeżego łososia ze skórą
  • 30 g soli morskiej
  • 60 g brązowego cukru
  • 50 g siekanego koperku
  • 30 ml sok z cytryny
  • 100 ml wódki

Krem chrzanowy:
  • 40 g tartego świeżego chrzanu
  • 20 g majonezu
  • 4 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Dodatki:
  • 40 g świeżego ogórka pokrojonego wzdłuż w plasterki (bez nasion)
  • 10 g ikry z łososia
  • 30 g zielonego jabłka julienne
  • Świeży koperek
  • Drewno jabłoni do owędzenia

Przygotowanie:

Łosoś
  • Usunąć ości z ryby
  • Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
  • Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
  • Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
  • Marynować w lodówce przez 72 godziny

Krem chrzanowy
  • Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
  • Doprawić solą i pieprzem

Podanie:
  • Usunąć skórę z łososia
  • Pokroić rybę w plastry
  • Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
  • Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
  • Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz