Autor: Maciej Majewski, szef kuchni Le Victoria Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria
Składniki na 4 osoby:
Marynowany łosoś:
- 400 g świeżego łososia ze skórą
- 30 g soli morskiej
- 60 g brązowego cukru
- 50 g siekanego koperku
- 30 ml sok z cytryny
- 100 ml wódki
Krem chrzanowy:
- 40 g tartego świeżego chrzanu
- 20 g majonezu
- 4 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Dodatki:
- 40 g świeżego ogórka pokrojonego wzdłuż w plasterki (bez nasion)
- 10 g ikry z łososia
- 30 g zielonego jabłka julienne
- Świeży koperek
- Drewno jabłoni do owędzenia
Przygotowanie:
Łosoś
- Usunąć ości z ryby
- Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
- Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
- Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
- Marynować w lodówce przez 72 godziny
Krem chrzanowy
- Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
- Doprawić solą i pieprzem
Podanie:
- Usunąć skórę z łososia
- Pokroić rybę w plastry
- Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
- Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
- Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz