Hostaria Alle Bandierette

Riva Nazario Sauro 2
Trieste

Triest, najważniejszy port północno-wschodnich Włoch, jest miejscem najbardziej zaawansowanych technologicznie gałęzi przemysłu we Włoszech. Architektonicznie pozostaje on w tym samym klimacie co 200 lat temu, kiedy był najważniejszym nadmorskim miastem austriackiego imperium.
Na jego nabrzeżu, napotkamy pałace z XVIII wieku, z urzekającym widokiem na Adriatyk i okoliczne wzgórza. To tu chętnie spotyka się stara elita Triestu, która docenia sprawdzone smaki świeżych portowych ryb w nadbrzeżnych restauracjach. Jednym z takich miejsc jest właśnie Alle Bandierette – w tłumaczeniu "Pod chorągiewkami".



Właściciel Fulvio, nazywany potocznie "Bandierette", starannie dobiera wszystkie składniki przepisów, których receptury pozostają niezmienne od ponad 100 lat.

1. Przystawka, wręcz obowiązkowa, to specyfik tego miejsca czyli Cranzievola – skorupiak z okolic Triestu i Wenecji. Podaje się go z salsą złożoną z jaj samic tego gatunku oraz majonezu. Smakuje wybornie. Mięso można przyrównać w smaku do mięsa homara, jednakże jego struktura jest jeszcze delikatniejsza.


2. Malfatti alle trigle – rodzaj pasty krojonej ręcznie, podanej z rybą, również z okolicznych wód, o białym, delikatnym mięsie. Podsmażona jest delikatnie na oliwie z pomidorami. Jak większość tego typu dań kuchni włoskiej jest to rzecz prosta, szybka a jednocześnie niesamowicie smaczna. Z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę szlachetne danie.


3. Danie główne to Cicalle del mare – rodzaj skorupiaka przypominający trochę langustę (ten jest odrobinę mniejszy). Jego przygotowanie zabiera sporo czasu ze względu na trudność obierania ze skorupy. Ale cierpliwość opłaciła się. Mięso jest miękkie, wyśmienite, o wyjątkowo delikatnej i smukłej konsystencji. Sposób podania bezpośrednio z patelni, lekko skropione cytryną.


Koszt kolacji z wliczonym już serwisem i butelką lokalnego białego wina to tylko 40 euro. Jak na takie rarytasy naszym zdaniem bardzo przyzwoicie. Polecamy!

1 komentarz:

  1. Ale cierpliwość opłaciła się. Mięso jest miękkie, wyśmienite, o wyjątkowo delikatnej i smukłej konsystencji. Sposób podania bezpośrednio z patelni, lekko skropione cytryną.plain black salwar , black and yellow salwar suit ,

    OdpowiedzUsuń