Le Victoria Brasserie Moderne

ul. Królewska 11,
Warszawa,
tel. 22 657 83 82



Do restauracji Le Victoria Brasserie Moderne, w hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zagościła zimowa odsłona menu autorstwa, zdolnego szefa kuchni, Macieja Majewskiego.
Zostaliśmy zaproszeni na degustację przygotowanych dań. Powitano nas lampką szampana i kilkoma słowami od hotelowych oficjeli oraz wspomnianego szefa kuchni. Ciekawszym punktem programu była prezentacja składania dań, które następnie mieliśmy możliwość degustować.

1.Risotto ziemniaczane z tzw. ostrygami z kurczaka przyozdobione czarną truflą.

Kawałeczki ziemniaków były odpowiednio twarde. Kurczak na zewnątrz przyjemnie chrupiący, a w środku miękki i soczysty. Całość przyozdobiona płatkiem czarnej trufli, która mile komponowała się z resztą składników.



2. Smażony łosoś z puree z dyni w towarzystwie prażonego ryżu oraz cykorii gotowanej sous vide, w imbirze i soku z pomarańczy, przyozdobiony algami.

Łosoś okazał się być kulinarnym rajem – delikatne i soczyste mięso samo rozpadało się w ustach. Fantastycznie komponował się z dodatkami, a smak każdego składnika był idealnie wyważony. Puree z dyni minimalnie słodkie, cykoria z posmakiem imbiru dodawała wytrawności daniu, a prażony ryż nadał miły efekt chrupkości.


3. Filet jagnięcy confit z puree i chipsami z topinamburu oraz podsmażonym jarmużem.

Walory tego dania okazały się konkurencyjne dla poprzedniego więc wzbudziło ono nie mniejszy zachwyt. Jagnięcina była niezwykle krucha i pięknie zaróżowiona. W aksamitnym puree wyczuwalnie zagrała maślano-mleczna nuta. Na talerzu podano nam poezję. Każdy element był idealnie dopracowany.


4. Lody z zielonej herbaty, ciastko na bazie pistacji i oliwy z oliwek wraz z płatkami ciasta pomarańczowego.


Zaletą deseru był fakt, że do ciastka dodano idealną ilość cukru tak, że kończąc danie nie czuło się nieprzyjemnego uczucia mdłości od nadmiaru słodyczy. W lodach wyraźnie czuć było charakterystyczny smak zielonej herbaty, ale nie była on nieprzyjemnie dominujący.


Restauracja Le Victoria Brasserie Moderne jest kameralnym i eleganckim miejscem na spotkania, w szczególności biznesowe. Sofitel jest francuską marką i jego filozofią jest łączenie kuchni francuskiej razem z narodową danego kraju, w którym akurat dana restauracja się znajduje. W wykonaniu Macieja Majewskiego połączenie francusko-polskie jest niezwykle udane. Kolejny raz polecamy.


Link do www: Le Victoria Brasserie Moderne


2 komentarze: