Le Victoria Brasserie Moderne

Warszawa, Królewska 11



Restauracja hotelu Victoria najczęściej kojarzy nam się sceną z Misia: „Straszne tu się chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana. Jedziemy do redakcji.“ Dlatego tym bardziej skorzystaliśmy z zaproszenia, aby sprawdzić czy coś się zmieniło.

Wnętrze restauracji Le Victoria Brasserie Moderne na pewno ewoluowało. Fantastycznie wyeksponowana industrialna i nowoczesna kuchnia trochę nie pasuje do designu sali. Bez wątpienia to wygląd kuchni robi tu dobrze.


Pod Gigantami

Warszawa, Al. Ujazdowskie 24

Jeden z wiosennych, ciepłych wieczorów rozpoczęliśmy, dzięki uprzejmości właścicieli, w restauracji Pod Gigantami.

Szefem kuchni w tym miejscu jest Kamil Mateńka, który poinformował nas, że jego kuchnia bazuje na tradycji polskiego gotowania, z akcentami współczesnymi i międzynarodowymi, a jej podstawą są świeże składniki, które osobiście wybiera, wcześniej sprawdzając ich jakość u dostawców.

Restauracja mieści się w historycznej kamienicy, jej wystrój jest bardzo dostojny, klimatyczny, z mnóstwem pięknych zdobniczych detali, przenosi wręcz gości w inną epokę. Jest tu naprawdę pięknie.

Na stół trafiło amuse bouche w postaci fileta z kaczki pieczonej, z babeczką z kurkami, konfiturą z czerwonej cebuli i wiśni. Bardzo miłe, tradycyjne polączenie smaków. Kaczka podana była na zimno, czego nie do końca jesteśmy zwolennikami, na szczęście jej smak podkreśliła aromatyczna, chrupiąca skórka.


Wystąpił błąd w tym gadżecie.