Cracco

Mediolan, via Victor Hugo 4

Założyciel i twórca tej restauracji, Carlo Cracco, to niewątpliwie jedna z największych gwiazd kulinarnych Włoch i Europy. Kucharz innowacyjny, specjalista i miłośnik potraw z... jaj. Jego restauracja istnieje od 12 lat, a od 2007 roku ma przyznawane 2 gwiazdki Michelin. Wnętrze bardzo współczesne. Mimo braku okien, bo jest to piwnica, ma przestrzeń (prawie 6 m wysokości). Bardzo dobrze zostało zaprojektowane też oświetlenie. Za jego sprawą zapominamy, że w tejże piwnicy się znajdujemy.
Obsługa jest dyskretna, bardzo profesjonalna. Olbrzymia karta win wyglądająca jak encyklopedia. Dla nas gotuje drugi szef kuchni Matteo Baronetti. Menu bazuje na tradycji kuchni włoskiej w nowoczesnej formie. Jak sam mistrz mówi jest to kuchnia dla osób, które cenią innowację i chcą spróbować czegoś niepowtarzalnego. W karcie prócz stałych pozycji zawsze potrawy sezonowe. My jednak decydujemy się na klasykę miejsca: menu degustacyjne "in dieci anni", które składa się z 10 dań i kosztuje 160 euro za osobę.

Na amuse bouche chipsy z czarnego ryżu, kwiatu cukinii, szafranu, alg oraz tartaletki brokułowe, truflowe, ziemniaczane i kawiorowe. Pięknie to wygląda na talerzu.


Wystąpił błąd w tym gadżecie.