Gotowanie na Bali - indonezyjskie curry z kurczakiem.



Spędzając ostatni urlop na Bali mieliśmy przyjemność uczestniczyć w lekcji gotowania zorganizowanej w W Retreat & SPA Bali. Szefem kuchni jest tam Richard Millar, australijczyk, absolwent prestiżowej szkoły William Angliss Institute oraz Gold Coast College of Tafe. 25 letnie doświadczenie zdobywał na wielu kontynentach przeważnie jako szef kuchni w restauracjach ekskluzywnych hoteli i resortów. Specjalizuje się we współczesnej kuchni australijskiej, włoskiej, bliskiego wschodu i azjatyckiej. Wraz z zespołami kucharzy, którymi zawiaduje, tworzy unikalne potrawy bazujące na składnikach najwyższej jakości i świeżości.

Kuchnia, w której aktualnie szefuje wygląda tak:


Nas nauczył jak przyrządzić indonezyjskie curry z kurczakiem:
Składniki:
150g piersi kurczaka
100g pasty bamboo bali ( składniki i przepis poniżej )
2 gałązki trawy cytrynowej
2 liście kaffiru ( liście limonki )
100 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki do pasty Bamboo Bali:
50g świeżego korzenia galangalu
100g świeżego imbiru
50g kencuru (podobne do imbiru tylko mniejszy, tzw. słodki imbir – można ewentualnie zastąpić zwykłym imbirem)
100 g świeżej kurkumy lub zamiennie 10-15 g kurkumy sproszkowanej
100 g czosnku
50 g szalotki
10 g czerwonego ostrego chilli
25 g czerwonego dużego chilli
5 g pasty krewetkowej
5 g cukru palmowego lub trzcinowego
5 g kolendry

Balijska sałatka (jako dodatek):
10 g długiej fasolki szparagowej
10 g kiełków
10 g świeżego ogórka
5 g bobu lub ciecierzycy
5 g wiórków kokosowych
5 g pasty bamboo bali  - przepis powyżej

Sposób przygotowania:

składniki Bamboo Bali posiekać nożem i zetrzeć na kamiennym moździerzu lub zmiksować w blenderze. Na dużej patelni  rozgrzać olej i dodać pastę bamboo bali. Smażyć do uzyskania brunatnego koloru. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru (liście limonki). Po kilku minutach dodać kurczaka, bulion i mleko kokosowe. Dusić ok 20-30 minut. Serwować z jaśminowym gotowanym ryżem i balijską sałatką.

Poniżej relacja zdjęciowa:


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz