Din Tai Fung

Delay No Mall,
68 Yee Wo Street,
Causeway Bay,
Hongkong
+852 3160 8998

Din Tai Fung to jedna z najbardziej znanych restauracji sieciowych, mająca swe lokalizacje w kilkunastu metropoliach całego świata. Jej specjalnością są chińskie pierożki dim sum w wielu różnych postaciach. Wg New York Times zajmuje ona zaszczytne miejsce na liście "top 10 gourmet restaurants in the world" i w konsekwencji jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc lunchowych wielu miast.

Wystrój sali (przynajmniej tej, którą odwiedziliśmy w HK) jest bardzo prosty. Wrażenie zwykłej stołówki podkreślają równe rzędy stolików. Klimat jednak jest miły dzięki dużej ilości ciepłego forniru. Na sali panuje gwar, a na stolik prawie zawsze trzeba czekać. Jednak nikt z czekających gości się nie nudzi. Każdy dostanie obszerne menu z miniaturkami zdjęć oraz druczek zamówienia, który własnoręcznie się wypełnia. Do wyboru, oprócz kilkudziesięciu rodzajów pierożków, dostępne są też inne dania kuchni chińskiej, takie jak makarony, ryże, czy warzywa w różnych postaciach.



My nastawiamy się na dim sumy przygotowane na parze w tradycyjnych koszykach i miseczkach z różnymi sosami. Ciasto w każdym przypadku jest cieniutkie jak jedwab, a nadzienie aromatyczne. Trudno spamiętać poszczególne rodzaje. Na nas największe wrażenie robią pierożki z truflami oraz z nadzieniem krewetkowym w pikantnym brunatnym sosie.


Miejsce naprawdę godne polecenia, ceny przyzwoite, a jakość doskonała. Dzięki dużej rotacji gości wszystkie składniki są zawsze świeże. Polecamy, idealne rozwiązanie dla mieszkańców miast nieustannie tętniących życiem, takich jak m.in. Hong Kong.



Link do www: Dim Tai Fung

2 komentarze:

  1. Jedliśmy nieco ponad tydzień temu w Singapurze
    Te z wieprzowiną i krewetką są absolutnie rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń