Ronin

8 On Wo Ln, Hongkong
tel. +852 2547 5263

Minimalistyczne wnętrze ma zaledwie ok. 50 m2. Ukryte w bocznej ulicy jest trochę mroczne i tajemnicze. Uchodzi za jedną z najlepszych japońskich restauracji w tym mieście. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni japońskiej gdzie główną rolę odrywają ryby i owoce morza.

1. Shigoku Oyster z pomidorowo-śliwkową granitą to nowa jak dla nas odmiana podania ostryg



2. Półmisek surowych przystawek a na nim:
- shima aji (rodzaj japońskiej ryby) - sashimi z soją i świeżym wasabi
- kanpachi amberjack sashimi (gatunek serioli) z cebulką tokio negi
- itoyori threadfin bream sashimi (ryba z gatunku okoniowatych) na zielonym liściu z cebulką i imbirem
- makrela Saba w towarzystwie owocu persymony.
Każdy z tych przysmaków kradnie nasze serce – słona makrela złamana słodyczą soczystego owoca urzeka jednak zdecydowanie najbardziej.


3. Yuba czyli tofu podane w postaci cieniuteńkich płatków na głęboko pomidorowym sosie (pomidory wędzone) jest prawdziwym arcydziełem. Technika przygotowania tego dania wymaga podobno wielkiego kunsztu i wiele godzin pracy


4. Flower crab – sałatka krabowa przepięknie podana w muszli na lodzie. Orzeźwiający smak o aromacie morskiej bryzy.


5. Tatar z ryby Sanma z młodą cebulką , myoga (japoński imbir) i soją – fantastycznie świeży, lekko pikantny


6. Szaszłyki z hiszpańskiej makreli z wodorostem i japońską morelą – to zwarte strukturalnie mięso zostało przygotowane tak, że rozpływało się w ustach


7. Kingfish sashimi – wyborna ryba z dużą ilością yuzu jest świeża w smaku, a ciekawy, lekko gorzkawy aromat zawdzięczała grillowanemu czosnkowi


Wszystko co tu zjedliśmy było niezwykłą podróżą dla podniebienia. Smaki odmienne dla europejczyka, ale przyjazne i nie do zapomnienia. Do tego przemiła obsługa i ogromny wybór sake. Dla bywających w Honkongu polecamy to miejsce ;)

1 komentarz: