Io Raviolo

Warszawa, Al. Jerozolimskie 117.
tel. 501 655 955


Nazwa tego miejsca zdradza natychmiast, że ideą tej niewielkiej restauracji jest propagowanie włoskiej kuchni ze specjalizacją ravioli, tortellini i innych rodzajów pierożków.

Właściciele to rodzina z włoskimi korzeniami, która wywodzi się z Sycylii, ale dużą część życia spędziła w Genui. Dlatego też wnętrze przypomina nadmorskie, portowe knajpki z tego pięknego miasta. Jako ciekawostkę dodamy, że autorkami projektu wnętrza są właścicielki jednej z najlepszych pracowni wnętrz w Polsce - Mood Works.



Rozpoznawalnym atrybutem restauracji jest ręczny wyrób ciast. Przygotowywane są one na bieżąco i dzieje się to na efektownie ogromniej stolnicy. Wszystkie składniki pochodzą z Włoch i stosowane są tylko świeże produkty. Dzięki temu, że kuchnia jest otwarta możemy obserwować cały proces przygotowywania posiłku.

Nasz wybór to:

1. Margarite kurczak cieciorka z sosem z sera gorgonzola i liśćmi świeżego szpinaku
2. Tortelli z mięsem mielonym i sosem ragu
3. Pansotti ricotta szpinak w sosie pomidorowym z ovoletti (małe mozarelle)


W każdej potrawie ciasto jest cieniutkie, zestawiania pyszne i aromatyczne, naprawdę trudno zdecydować, który wariant jest najlepszy. Delikatność potraw zachwyca, a ich wielkość jest idealna. W karcie znajdziemy też wspaniałe włoskie wina. Niebawem ruszy też szkoła lepienia pierogów. Miejsce idealne dla każdego, nie tylko dla wielbicieli włoskich pierożków. Bogata oferta menu zadowoli każdego klienta. Ceny za porcje w przedziale 24-26 zł. Prawdziwy włoski klimat na warszawskiej Ochocie.

Link do www: Io Raviolo

8 komentarzy: