La Fiesta Tequilla Bar

Warszawa, ul. Foksal 21

La Fiesta na Foksal istnieje już od 10 lat, ale od pół roku w nowej odsłonie: nowe logo (charakterystyczna trupia czaszka), nowy wystrój (trochę kiczowaty styl meksykańskiej tawerny, ale jak najbardziej pasujący do klimatu, a przede wszystkim zabawny) oraz z nowym szefem kuchni prosto z Meksyku.

Zaletą kuchni jest to, iż większość dodatków do dań, takich jak choćby salsy i pasty, robią na miejscu starając się używać tylko świeżych składników.

Przed wejściem gwarnej ulicy Foksal sympatyczny ogródek, w soboty muzyka na żywo i oczywiście zawsze olbrzymi wybór drinków na bazie tequili.

Karta jest czytelna , w większości oparta na małych przekąskach i kilku daniach głównych.
To co podoba nam się najbardziej to zróżnicowane przekąski tak charakterystyczne dla kuchni Ameryki Środkowej, każda porcja w cenie 14 zł.

Próbowaliśmy po kolei:

Sope de puerco en salsa verd
e (gruba tortilla z wieprzowym mięsem i zielonym sosem) i apres de pollo (placki kukurydziane z kurczakiem, awokado,kolendrą i cebulą).



Marynowana wieprzowina jest długo pieczona w piecu dzięki temu ma wspaniały, maślany wręcz smak, do tego placki na mące kukurydzianej ze specjalnej najlepszej mąki kolumbijskiej . Kurczak z grilla jest smaczny, a awokado i kolendra dodają mu świeżości.

Bolitas de bacalao (krokieciki z dorsza) i empanadas z nadzieniem wieprzowym.


Dorsz gotowany w wywarze później zmielony z ziemniakami i przyprawami, a następnie pieczony w chrupiącej panierce. Natomiast empanadas to po prostu pierogi z nadzieniem, również pieczone na chrupiąco. Do tego do wyboru pyszne salsy i oczywiście dużo kolendry.

Dwa rodzaje ceviche: z rybą, w tym wypadku z dorsza marynowanego w soku z cytryny, z dużą ilością pomidora, cebuli i kolendry – dla nas trafione w dziesiątkę (nie odstaje od tego, które swego czasu jedliśmy w Ameryce Środkowej). Drugie z prażoną krewetką i odrobiną słodkiej pomidorowej salsy – to zdecydowanie bardziej dla osób nie gustujących w surowych rybach.


Później zupa, która w karcie ma zagościć na stałe już niebawem, a teraz jest tu jako danie dnia. Jest to mus z cukinii – danie absolutnie genialne! Warzywa klarowane na maśle z dodatkiem wody (danie wegetariańskie) doprowadza się do konsystencji koncentratu i przekłada do syfonu- dzięki temu mamy piękną, przyjemną konsystencję, której smak pozostaje w ustach na długo (16 zł).


Na koniec danie o korzeniach azteckich (środkowy Meksyk) czyli Pollo in Chipotle e Chorizo - kurczak z salsą na bazie wędzonego jalapeno z pomidorami i kiełbasą chorizo – danie ostre i wyraziste w smaku (39 zł).


W La Fiesta Tequilla Bar kuchnia jest prosta, bezpretensjonalna, jak dla nas prawdziwa. Szef kuchni i jego współpracownicy gotują z sercem , a ceny są przystępne i adekwatne do miejsca oraz wielkości i zawartości dań. Godne polecenia .


Link do www: La Fiesta Tequilla Bar

2 komentarze: