Goodie Foodie Bistro&Cafe

Warszawa, ul. Litewska 3

W foyer Teatru Syrena, mieszczącego się przy ul. Litewskiej, znajduje się bardzo przyjemne miejsce o nazwie Goodie Foodie. Restauracja ta pierwotnie znajdowała się na Kruczej, w miejscu aktualnych 12 stolików, i już wtedy budziła u nas znacznie większe zainteresowanie niż wspomniane "stoliki".

Teraz mieliśmy okazję sprawdzić czy nic się nie zmieniło.

Na pewno na minus jest sama lokalizacja. Foyer Teatru Syrena to nie jest zbyt przytulne miejsce, no i nie ma okien. Dosyć przestronne, ale klimat bardziej stołówkowy.
Zestawy lunchowe dostępne w cenie 21 zł.

Przyszliśmy tu jednak po jedzenie więc zamawiamy zupę z łososia i dorsza, z trawą cytrynową i limonką (12 zł)


i krem z selera naciowego i selera bulwiastego z kurkumą, i kolendrą (menu lunchowe)



Zupa łososia, mimo że na delikatnym bulionie, jest bardzo sycąca. Znajdziemy tu sporo mięsa i warzyw. Dzięki trawie cytrynowej jest delikatnie pikantna, ale też bardzo aromatyczna i orzeźwiająca.
Krem o perfekcyjnej konsystencji z idealnie przenikającymi się składnikami. Smak selera jest zredukowany do minimum, tak aby nie przeszkadzał zbytnio swoją wyrazistością. Dzięki temu czujemy kolendrę oraz kurkumę, które sprawiają, że zupa ma oryginalny smak i nie jest mdła.

Następne danie to kotleciki cielęce z szałwią, surówką z kiszonych ogórków i białą kaszą gryczaną, jako druga część wybranego menu lunchowego.


Pojawia się też warzywna musaka (19 zł).



Zestaw z klopsikami to danie iście mamine. Idealnie przyprawione mięso w delikatnej panierce jest bardzo świeże i soczyste. Wspaniałe ogórki z dodatkiem cebulki i wszystko domowe. Mały minusik dla kaszy, która była trochę sucha.
Ciekawe połączenie smaków samych warzyw stanowi musaka. Obok tradycyjnie stosowanego bakłażana i ziemniaków pojawia się cukinia - w miejsce mięsa. Wg nas zbyt dużo rozmarynu zabiło delikatny, kremowy smak całości. Podoba nam się jednak, że restauracja dba o wegetarian i osoby o różnych gustach kulinarnych.

Ciekawym doświadczeniem był deser w postaci sernika bez mąki (8 zł).


Sernik ma smak bardzo przyjemny z trochę zaskakującą strukturą przypominającą gąbkę (mąkę zastępuje skrobia).

Wszystkie ciasta, jak i inne dania, przygotowywane są codziennie w restauracji na bazie świeżych, ekologicznie hodowanych składników. Kuchnia szczyci się filozofią slow food i nie mamy podstaw twierdzić, że może być inaczej. Dania lunchowe zmieniają się oczywiście codziennie. Dodatkowo zapewnia catering zestawów na cały dzień w trzech wersjach: nisko-węglowodanowy, wegetariański i bezglutenowy.

Obsługa jest bardzo miła i profesjonalna. Miejsce idealne na lunch, ale też kolację po spektaklu teatralnym. Polecamy serdecznie, ponieważ jakość potraw, które pamiętamy z Kruczej nie zmieniła się i naprawdę warto odwiedzić to miejsce.


Link do www: Goodie Foodie

2 komentarze: