Zupa Tom Kha Kai i tatar z tuńczyka.

Warszawa, ul. Foksal 16


Warszawska restauracja Papaya, specjalizująca się w kuchni azjatyckiej, zaprosiła nas na wspólne gotowanie. Interesujące w Papai jest, że restauracja ta stworzyła specjalne akwarium na ostrygi. Dzięki teamu goście mają pewność, że są one w 100% świeże. Oczywiście w podobny sposób przechowywane są również homary.

Szef kuchni Maciej Stefaniuk przygotował dwa proste przepisy: zupę Tom Kha Kai i tatar z tuńczyka.

Składniki na zupę Tom Kha Kai:

Udko z kurczaka 1 szt
Mleko kokosowe – 0,5 l
Filet z kurczaka – 0,4 kg
Pieczarki - 4 szt.
Trawa cytrynowa – 1 szt.
Sos rybny – 4 łyżki

Zaczynamy od zupy. Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Dodajemy kurczaka i grzybki słomiaki (które można zastąpić pieczarkami). Pozostawiamy na ogniu na ok. 10 min. Następnie kroimy korzeń galangalu (który jest bardziej delikatną odmianą imbiru) oraz siekamy na krążki trawę cytrynową. Składniki te mieszamy wraz z liśćmi limanowca, pastą curry i odrobiną cytryny. Dodajemy sos rybny, przelewany do bulionu i gotujemy tak żeby uwolnić wszystkie walory smakowe składników (ok. 5 min.). Na koniec dorzucamy świeżą kolendrę i gotowe!


Drugą pozycją był tatar z tuńczyka z chilli i awokado.
Składniki do sosu:

Czosnek 1 ząbek
Słodkie chilli ¼ szt
Kolendra 4 gałązki
Sos rybny 10 ml
Sok z cytryny 10 ml
Cukier 10 gr

Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Składniki do tatara:

Tuńczyk świeży 110 gr
Avocado ½ szt
Szczypior dymka 1 szt
Cebula szalotka mała 1 szt
Kolendra 1 gałązka
Oliwa truflowa 1 łyżeczka
Pieprz do smaku

Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec, na talerzu, układamy najpierw uformowany tatar z tuńczyka, a na wierzch wykładamy mus z awokado.


Papaya oferuje także kulinarny show, pokaz na Teppanyaki, czyli specjalnych stołach z grillem japońskim. Na tych stołach tajski mistrz kuchni, na oczach gości, przygotowuje, w bardzo efektowny i widowiskowy sposób, dania na gorącej blasze. Za te atrakcje odpowiedzialny jest Preech Wongsomboon, który oprócz wspomnianego Macieja Stefaniuka gotuje w Papai.

Maciej Stefaniuk

Preech Wongsomboon
Link do restauracji: Papaya

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz