Concept 13

Warszawa, ul. Bracka 9.
Rachunek dwie osoby = 250 zł.

Concept 13 to restauracja należąca do sieci restauracji rodziny Likus, znajdująca się na piątym piętrze Domu Handlowego VITKAC, w budynku Wolf Bracka, przy ulicy Brackiej 9.
Czyli na bogaciej. Nie każdy przeciętny zjadacz chleba ma odwagę, aby przekroczyć progi tego szacownego przybytku. Nam się udało, więc dzielimy się wrażeniami.

Restauracja zajmuje ostatnie piętro tego nowoczesnego budynku. Wnętrze jest przestronne i dzięki olbrzymim przeszkleniom bardzo jasne. Pomimo minimalistycznego wykończenia panuje tu ciepło, którego ton nadało zastosowanie drewnianych akcentów z pięknego naturalnego dębu i sosny. W lecie dostępny jest olbrzymi taras, z którego roztacza się widok na dachy Warszawy. Trochę niezrozumiała jest obecność kryształowych lamp w kształcie zwisających sopli - są tu absolutnie zbędne. Restauracja posiada mocna kartę win oraz koktajli.



Zaczynamy do consomme grzybowego z parmezanem i tofu (37 zł), oraz smażonej makreli z ogórkiem, węgorzem i chrzanem (34 zł).


Consomme zachwycało zapachem i smakiem borowików. Było klarowne i bardzo esencjonalne, a są to najważniejsze przymiotniki jakimi powinna być opisana ta potrawa. Białe kosteczki z sera tofu, brunatne z pianki o smaku grzybów, posypane kruszonką z parmezanu, okraszone plastrami borowików i kroplami oliwy z oliwek, stworzyły na talerzu coś więcej niż tylko zupę. Świeżość produktów i wykorzystanie ich w całości to filozofia szefa kuchni, która w tym daniu sprawdziła się w stu procentach.

Zachwycały też dwa kawałki delikatnego, chudego rybiego mięsa z cudownie świeżymi dodatkami: krojonym w maleńka kosteczkę ogórkiem, delikatnym musem chrzanowym, zaskakującymi piankami i przecierami, których skład trudno odgadnąć. Komponuje się to na talerzu w lekko słodkawy sos tworząc kontrapunkt dla dość oczywistego smaku ryby. Pyszne!

Nasz następny wybór padł na risotto z owocami morza (42 zł) oraz carpaccio z jelenia (39 zł).


Pierwsze podejście do risotto niestety było nieudane, danie po prostu zostało przesolone. Warto było jednak poczekać na poprawkę. Świetna konsystencja, idealnie ugotowany ryż, sporo owoców morza, z których można wyczuć indywidualne smaki krewetki, kalmara i ośmiorniczek baby. Na wierzchu delikatna pianka bisque wyglądająca jak cappucino – naprawdę świetne.

Mięso jelenia o mocnym, wyraźnym smaku dziczyzny, maślanej wręcz konsystencji, podane zostało na talerzu jak co najmniej dzieło sztuki. Obraz ten składał się z liści i korzenia buraka, delikatnej pianki o smaku chłodnika oraz orzecha laskowego, który uatrakcyjnił smakowo całe danie. Naszym zdaniem zbędne już były grzybki z octu, które stanowiły zbyt mocny akcent. Po ich pominięciu reszta smakowała wybornie i stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnego carpaccio wołowego.

Nasz deser to sernik z trzech serów (31 zł) i fondant czekoladowy (35 zł).


Obłędna, nowoczesna wersja sernika na zimno, w postaci delikatnej pianki, przełamanej kwaskowym sorbetem z mango – cudowne i lekkie. Jego wygląd to kolejne arcydzieło! Oryginalna forma białej czekolady podanej w kształcie klocków lego!
Fondant to kompozycja kolorystycznie wybitna jak dla nas, wręcz modowa, malarska. Smaki równie pięknie skomponowane: gorzka czekolada przełamana sorbetem z jeżyn, świeży owoc i delikatny serek zapewne zabarwiony jeżyną. Szarości lubimy we wnętrzach, modzie, a od dzisiaj także na talerzach.

Kuchnia prowadzona przez Darka Barański jest wybitna. Łączy wszystkie doznania na wysokim poziomie : smak, zapach oraz wygląd. Jest to kuchnia nowoczesna, która odnosząc się do międzynarodowych i regionalnych tradycji, dodaje im od siebie nowe tchnienie. Jedyny minus to wysokie ceny, raczej nie na każdą kieszeń.

Link do restauracji: Concept 13


1 komentarz:

  1. Byłem tam na kolacji firmowej i moim zdaniem to była klęska. Jako czekadełko wylądowała bułka poznańska! Kuchnia była kompletnie nieprzygotowana na dużą rezerwację którą mieliśmy- kończyły im się składniki, trzeba było czekać ponad 30 minut na pierwsze danie.

    OdpowiedzUsuń